Gezond eten met een beperkt budget is niet vanzelfsprekend, maar het is wel mogelijk. Je hoeft dus niet per se diep in je portemonnee te tasten om een gezonde maaltijd op tafel te zetten, maar het vraagt wel een goede planning, voldoende tijd en de juiste kookfaciliteiten en vaardigheden. Wij geven tips en tricks om betaalbaar en gezond te koken en dat begint nog vóór je naar de winkel gaat.
Tips vóór je gaat winkelen
Maak een plan
Als je weet wat je (niet) nodig hebt in de winkel, zal je er minder snel onnodige dingen kopen. Zo vermijd je een dure rekening én voedselverspilling. Dus: plannen maar!
Ideetjes nodig om dat schijfje salami of hespenworst te vervangen op de boterham? Probeer dit eens:
Tips tijdens het winkelen
Zo hou je het binnen je budget
Dankzij je boodschappenlijstje weet je wat je nodig hebt. Maar in de winkel zelf moet je ook kiezen. Met de volgende tips hou je die keuzes budgetvriendelijk:
Extra tips voor tijdens het winkelen
Tips na het winkelen
Boodschappen gedaan, nu is het koken geblazen. Nog wat tips:Zet gerechten met verse producten en ingrediënten die niet superlang houdbaar zijn de dagen na het winkelen op je menu. Vries overschotten in om te eten op 'restjesdag'.Ga creatief aan de slag met je overschotjes: overschotjes van groenten kan je makkelijk verwerken in een soep, stoofpotje of in pastasaus. Heb je nog een tomaat of wortel over? Gebruik deze dan als aanvulling bij je broodbeleg. Overrijp fruit kan je verwerken in een smoothie of milkshake, of je kan er kraanwater mee op smaak brengen.