Voedingswaarde

Op het vlak van macronutriënten - eiwitten, koolhydraten en vetten - zijn ingeblikte groenten vergelijkbaar met verse groenten en diepvriesgroenten. Het vezelgehalte in verse groenten is hoger dan in blikgroenten, maar het is makkelijker om een grote portie bereide groenten weg te werken dan dezelfde portie aan verse groenten.

De hoeveelheid micronutriënten, vitaminen en mineralen, in blikgroenten kan licht verschillen. Kleine hoeveelheden vitaminen, vooral de hittegevoelige zoals vitamine C, kunnen namelijk verloren gaan tijdens het inblikproces.

De hoeveelheid vitaminen uit groenten je op je bord krijgt, hangt af van de manier waarop je de groenten bewaart, en wat je ermee doet.


Bewaringsproces

Als je verse groenten koopt in de winkel, weet je eigenlijk niet hoelang ze al onderweg zijn van het veld naar de winkel en tot bij je thuis. In die periode verliezen ze vitaminen. Ook als je verse groenten ’s ochtends al in stukjes snijdt, ze overdag bewaart in water en ze ’s avonds pas kookt, gaan er veel vitaminen in het water verloren.

Diepvriesgroenten worden net na de oogst geblancheerd en onmiddellijk ingevroren bij zo’n -35 C° tot -40 C°. Door het intense vriesproces gaan de cellen nauwelijks stuk en blijven de vitamines beter behouden.

Bij conserven ligt het iets anders: die groenten en peulvruchten zijn doorgaans al voorgekookt - vaak zelfs vrij gaar gekookt - waardoor ze een deel van hun vitaminen verliezen. Om groenten en peulvruchten te conserveren, wordt het blik of de pot op hoge temperatuur verwarmd. Zo worden alle bacteriën gedood, maar er is ook wel een verlies aan vitaminen. Een ander nadeel bij groenten uit blik is dat men er zout aan toevoegt. De inhoud kan daardoor lang bewaard worden, maar sommige mensen moeten opletten voor hun zoutinname want te veel zout kan de bloedruk verhogen. Naast zout vind je in blikgroenten soms ook natuurlijke antioxidanten, zoals E300 (=vitamine C). Maar over het algemeen bevatten groenten uit blik niet te veel bewaarmiddelen. Het is dus niet nodig om ze om die reden te laten staan.


Tips bij het eten van groenten uit blik

Voedingsexpert Karolien Olaerts legt uit hoe je groenten uit blik het best klaarmaakt: “Spoel ze af om het zout zo veel mogelijk te verwijderen. Je kan ze altijd zelf opnieuw op smaak brengen tijdens het koken.” Ze voegt er nog aan toe: “Verwarm de blikgroenten zo kort mogelijk, net omdat ze al voorgekookt zijn. Ook diepvriesproducten verwarm je best niet te lang. Maar onthoud vooral: zowel diepvriesgroenten als conserven zijn een prima keuze voor een gezond eetpatroon.”

Een geopend blik zet je trouwens beter niet terug in de koelkast. Door nieuwe coatings zal de binnenkant van het blik niet meer oxideren met de inhoud, maar een geopend blik kan je niet meer goed afsluiten wat het risico op contaminatie verhoogt. Bewaar de resten van een geopend blik in een afsluitbaar bakje in de koelkast. 


Sign In