Naast evenwichtige voeding is voldoende beweging en minder lang stilzitten cruciaal voor een goede gezondheid. Pak je beweging wel verstandig aan. En richt je op de juiste spieren en gewrichten.
Wil je graag je lichaamshouding en fitheid optimaal houden of verbeteren? Start dan met deze tips en beweegoefeningen.
Met een goede zithouding zit je altijd goed
Hoe belasten we onze rug het zwaarst? Door recht te staan, veel te wandelen of intensief te sporten? Nee, door te zitten. Als je lang stilzit, kantelt je bekken naar achteren en staat je onderrug bol. Daardoor wordt de belasting van je spieren, gewrichtsbanden en tussenwervelschijven erg hoog.
Zo maak jij werk van een goede zithouding:
Goede lichaamshouding om te staan
“Sta recht”! Waren het je ouders niet, dan was het wel je leerkracht die deze vermaning naar je hoofd slingerde. Je gedragen zoals het hoort, daar was het hen om te doen. Maar wist je dat een goede lichaamshouding ook heel wat gezondheidsproblemen vermijdt? Een slechte stahouding zorgt voor een zwaardere belasting van je spieren. En daar hou je nek- en rugpijn aan over.
Laat het niet zover komen en zorg dat je bij élke houding en beweging:
Hoe voorkom je blessures? Blessurepreventie
Beweeg jij regelmatig? Of net niet en wil je vaker bewegen? Dan doe je er goed aan om jezelf te informeren rond blessures. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Ga dus aan de slag met onze blessurepreventietips.
Blessures omzeilen doe je zo:
Ben je ouder dan 45, beweeg je al lang niet veel of twijfel je of je medisch fit bent om te sporten? Contacteer dan je huisarts.
Toch een blessure opgelopen? Ga ook dan naar je huisarts en engageer je voor een snelle en juiste behandeling. Sla pas opnieuw aan het sporten wanneer je volledig bent hersteld.
Krachtoefeningen in beeld
Vlaams Instituut Gezond Leven raadt je aan om minstens 2 keer per week aan de versterking van je (grote) spieren en botten te werken. Let op: dat komt dus bovenop de aanbevolen 150 minuten matig intensieve beweging per week voor volwassenen. Zo voel jij je fit om je dagtaken uit te voeren. Spandexbroekje aan en naar de fitness dus? Dat kán, maar hoeft helemaal niet. Deze slimme krachtoefeningen doe je gewoon thuis of onderweg:
Stretch- en evenwichtsoefeningen
Word jij een dagje ouder? Dan raden wij je aan om, naast spierversterkende oefeningen, minstens twee (bij voorkeur drie) keer per week specifieke coördinatie-oefeningen te doen. Zo loop je minder risico om te vallen en kun je lang(er) zelfstandig wonen. Blijven bewegen is dus de boodschap, ook al voel je je wat onzeker.
Evenwichtsoefeningen
Je kunt dus echt aan je evenwicht sleutelen. Daag jezelf uit om het te behouden met deze verschillende evenwichtsoefeningeGa op 1 been staan.
Stretchoefeningen
Deze stretchoefeningen doe je gemakkelijk thuis of op je werk. Het is belangrijk dat je spanning voelt in je spieren. Maar voel je pijn? Dat betekent dat je te ver rekt. Doe de oefeningen langzaam en blijf steeds rustig doorademen.
Maak je keuze uit deze oefeningen voor de verschillende spieren. Probeer zo veel mogelijk te variëren: 1 oefening per spier. De oefeningen zijn beschikbaar voor je belangrijkste spieren in je kuiten, bovenbenen, heup, rug en zij, borst, en schouders en nek.