Heel wat mensen, jong en oud, zweren bij een middagdutje. Maar is het eigenlijk wel gezond om overdag te slapen? En hoe kan je ervoor zorgen dat het je mentale en fysieke fitheid zoveel mogelijk ten goede komt?
Wel, goed nieuws voor wie houdt van dutjes, want heel wat onderzoeken tonen effectief aan dat een kort middagslaapje, of 'powernap' zoals dat tegenwoordig ook wordt genoemd, een gunstig effect heeft op ons fysiek en mentaal functioneren, zowel bij oud als jong.
De voordelen van een middagslaapje
Mogelijke voordelen van een (kort) middagdutje, afhankelijk van persoon tot persoon en van de 'kwaliteit' van het middagdutje.
Let wel, je kan met een middagdutje geen uren slaaptekort inhalen. Wie vaak laat naar bed gaat en vroeg op moet, bouwt een slaaptekort op dat met powernaps niet te compenseren valt. Het helpt wél wanneer je je wat slaperig voelt.
Wat is het beste tijdstip voor een middagslaapje?
Op dit punt spreken de onderzoeken elkaar tegen. Wellicht verschilt dit van persoon tot persoon en van de concrete omstandigheden.
Hoe lang kan een middagdutje best duren?
Ook hier spreken de onderzoeken elkaar tegen. Dit verschilt wellicht ook van persoon tot persoon. Er bestaat wel min of meer overeenstemming dat het middagdutje niet langer dan een half uur mag duren.
Waar doe je best een middagdutje?
Belangrijk is vooral dat je niet gestoord wordt tijdens je slaap. Een verstoord dutje doet alle voordelen teniet. Probeer dus een rustige omgeving te vinden, bij voorkeur zonder storende geluiden en met gedempt licht.